Krzysztof Lisiak – uczeń klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych
Jeżeli interesuje Cię to, co można robić w kuchni, posiadasz zdolności manualne i lubisz pracować w zespole, rozpocznij naukę na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Specjaliści od gastronomii to dzisiaj jedna z najbardziej prestiżowych grup zawodowych. Wystarczy popatrzeć na statystyki zatrudnienia i wynagrodzeń, konkursy i rankingi, a także zwiększoną popularność programów kulinarnych.
Wybierz Dwójkę – stwarza szansę rozwoju i zawodowego sukcesu!
Nazywam się Krzysztof Lisiak. Jestem uczniem klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. W tym roku ukończę szkołę. Pamiętam jednak, jak kilka lat temu zastanawiałem się nad wyborem szkoły i przyszłego zawodu. Wtedy przyszła mi do głowy myśl, że jedyne, co potrafię dobrze, to robić zamęt w kuchni. Lubiłem dobrze zjeść, ale umiałem często coś smacznego przygotować. W pełni akceptowała to babcia, dając mi przykład dobrego gotowania, ale i możliwość eksperymentowania w naszej kuchni. A później wpadła mi w ręce broszura ZSP nr 2 z ofertą kierunków. Zdecydowałem się i dobrze wybrałem. Dzisiaj wiem, że kucharz to zawód z przyszłością.
Szkoła zaoferowała mi wiele działań praktycznych zarówno w czasie lekcji, jak i poza nimi. Gotowałem, piekłem, łączyłem smaki, wymyślałem. To na lekcjach odkryłem, że przyrządzanie potraw to rodzaj sztuki, a potrawy to dzieła, które się tworzy, by je podziwiano. Nauczyciele zawodu, świetni praktycy, umiejętnie dzielili się wiedzą i doświadczeniem. Pokazywali krok po kroku, jak z bogactwa produktów wyczarować wspaniałe dania. Wskazywali błędy i motywowali do działania. Na lekcjach uczyliśmy się dobrej organizacji pracy i umiejętności współpracy.
Ogromną szansą na rozwój umiejętności jest udział w warsztatach kulinarnych i praktykach zawodowych. Uczniowie naszej szkoły uczą się od najlepszych szefów kuchni w topowych restauracjach. Są to: Platter by Karol Okrasa, Schronisko Smaków Magdy Gessler, restauracje na promach Unity Line czy w hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach. Praktyki są okazją, aby nabrać ogłady zawodowej, poznać prawdziwych pasjonatów sztuki kulinarnej, ale także nauczyć się dokładności, samodzielności i kreatywności.
Ciekawym doświadczeniem był dla mnie udział w warsztatach kulinarnych w Pałacu w Orli. Jako uczniowie pomagaliśmy w przeprowadzeniu konkursu kulinarnego z przyrządzania potraw z dziczyzny w restauracji w Orli. Warsztaty były początkiem mojej współpracy z tą restauracją. Trwa ona do dziś. Doskonalę swoje umiejętności zarówno w kuchni, jak i w sali konsumenckiej.
Moi starsi koledzy już znaleźli zatrudnienie w gastronomii, dalej się rozwijają, a nawet uczą kolejne osoby. Uważam, że zawód technika żywienia i usług gastronomicznych gwarantuje znalezienie pracy, godziwą płacę oraz rozwój.
Echo Dwójki