W naszej szkole po raz pierwszy został zorganizowany konkurs artystycznego dekorowania pierników „Na piernikową nutę”. Zadaniem konkursowym było wykonanie pierników z wykorzystaniem zdrowych, naturalnych składników, a następnie ich udekorowanie. Komisja konkursowa oceniając prace, brała pod uwagę ich smakowitość, składniki, z których zostały wykonane oraz walory estetyczne. Uczestnicy konkursu odbyli rozmowę z jury, podczas której przedstawili swoje prace i odpowiedzieli na pytania dotyczące m.in. wypieku, zdobień. Komisja konkursowa miała nie lada zadanie, gdyż poziom prac był wysoki. Ostatecznie wyłoniło zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęła Wiktoria Płucienniczak z klasy 2b, drugie miejsce przypadło Przemysława Wiecznego z klasy 4bp, natomiast trzecie miejsce zdobył uczeń klasy 4bg Piotr Kaczor. Zarówno zwycięzcom, jak i wszystkim uczestnikom. Gratulujemy serdecznie talentu i kreatywności. Czas spędzony na wypiekaniu pierników może być doskonałą zabawą i sposobem na podtrzymywanie tradycji bożonarodzeniowych.
Publikujemy przepis naszej laureatki – Wiktorii Płucienniczak.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej,
½ szklanka cukru trzcinowego,
2 jaja,
1 łyżka miodu naturalnego,
1 ½ łyżki masła,
½ łyżki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Wykonanie
Suche składniki przesiewamy na stolnicę/blat. Dodajemy masło i siekamy nożem tak, by wymieszać je z mąką. Formujemy górkę i robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka oraz miód i zagniatamy na jednolita masę. Ciasto wałkujemy i formujemy pierniki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 5 minut.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych, fot. GP