Grupa młodzieży kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Przybyli mogli degustować przysmaki z różnych regionów Polski, m.in. bałtyckie ryby, sery wytwarzane przez lokalnych producentów czy rogale świętomarcińskie. Impreza odbyła się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Oprócz „Smaków Regionów” zwiedziliśmy stoiska targów „Polagra” i „Taropak” oraz wzięliśmy udział w specjalnym pokazie kulinarnym przedstawiającym jak ograniczyć i nie marnować żywności przygotowanym przez wyjątkowego gościa Kurta Schillera.
Dla uczniów było to bezcenne doświadczenie na ich ścieżce edukacyjnej przygotowującej do przyszłego zawodu. Była to również doskonała okazja na poznanie praktycznych sposobów zmniejszania marnotrawstwa żywności. Zebrani mieli okazję degustować przygotowane przez Schillera potrawy. Targom towarzyszył konkurs „Kulinarny Puchar Polski 2022”. Przyglądaliśmy się zmaganiom uczestników konkursu i mieliśmy okazję zobaczyć przygotowane konkursowe potrawy.
Wyjazd okazał się doskonałym dopełnieniem zajęć lekcyjnych w kształceniu zawodowym przyszłych kucharzy.
Patrycja Rochowiak
Kamilla Szperzyńska
Fot. Uczestnicy wyjazdu