Jedzmy kolorowo – żyjmy zdrowo!

previous arrow
next arrow
Slider

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i poprawia humor. Zdrowa przekąska to doskonały sposób na pokonanie chandry. Z takim stwierdzeniem zgadzają się również naukowcy. Udowodniono, że niektóre składniki odżywcze oddziałują na ośrodek przyjemności w mózgu. Dzielimy się dzisiaj z Wami dwoma przepisami kulinarnymi i zachęcamy do ich wypróbowania.

Owsiane ciasteczka marchewkowe

Składniki na 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 marchew
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu
  • 6 łyżek rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj.
  • Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
  • Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie formuj łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Zielone naleśniki z farszem

Składniki na 4 porcje (po dwa naleśniki):

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej graham (typ 1850)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy + kilka kropel na patelnię
  • szczypta soli
  • 3 garści świeżego szpinaku lub pęczek natki pietruszki 
  • Dodatki: ser typu feta – kostka, warzywa: papryka, seler naciowy, ogórek, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek, sałata, nasiona słonecznika

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj zieleninę z wodą.
  • Dodaj resztę składników na ciasto i ponownie zmiksuj.
  • Smaż cienkie naleśniki (przy grubszych może wyjść mniej naleśników) na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • Podawaj z warzywami, fetą i nasionami słonecznika.

Życzymy smacznego!

Patrycja Rochowiak, Kamilla Szperzyńska