Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i poprawia humor. Zdrowa przekąska to doskonały sposób na pokonanie chandry. Z takim stwierdzeniem zgadzają się również naukowcy. Udowodniono, że niektóre składniki odżywcze oddziałują na ośrodek przyjemności w mózgu. Dzielimy się dzisiaj z Wami dwoma przepisami kulinarnymi i zachęcamy do ich wypróbowania.
Owsiane ciasteczka marchewkowe
Składniki na 16 sztuk:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 marchew
- 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu
- 6 łyżek rodzynek
- 1 jajko
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Banana zmiksuj.
- Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
- Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie formuj łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Zielone naleśniki z farszem
Składniki na 4 porcje (po dwa naleśniki):
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej graham (typ 1850)
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy + kilka kropel na patelnię
- szczypta soli
- 3 garści świeżego szpinaku lub pęczek natki pietruszki
- Dodatki: ser typu feta – kostka, warzywa: papryka, seler naciowy, ogórek, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek, sałata, nasiona słonecznika
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj zieleninę z wodą.
- Dodaj resztę składników na ciasto i ponownie zmiksuj.
- Smaż cienkie naleśniki (przy grubszych może wyjść mniej naleśników) na delikatnie natłuszczonej patelni.
- Podawaj z warzywami, fetą i nasionami słonecznika.
Życzymy smacznego!
Patrycja Rochowiak, Kamilla Szperzyńska