Warsztaty hotelarskie

previous arrow
next arrow
Slider

Uczniowie z klas Technikum Hotelarstwa 10 grudnia 2019  wzięli udział w warsztatach obsługi konsumenta w Zespole Pałacowo-Parkowym w Orli, gdzie zostali wspaniale ugoszczeni przez właścicielkę pałacu panią  Elżbietę Filipiak. Wszyscy aktywnie uczestniczyli w zajęciach prawidłowego nakrywania stołu i obsługi gości. Najbardziej jednak zainteresowały uczestników pokazy z zakresu pracy sommeliera – znawcy win. Uczniowie mogli też zwiedzić pełen uroku Pałac w Orli, który pochodzi z 1894 roku, jest budowlą murowaną w stylu eklektycznym o motywach manierystycznych. Długa historia obiektu sprawiła, że stał się on własnością Spółdzielni Rolniczej i dopiero w roku 2010 roku trafił w ręce rodziny Górskich, która zaczęła przywracać mu wygląd z lat świetności.                              
Pałac ma teraz do dyspozycji kilka sal restauracyjnych i 18 pokoi hotelowych. Wnętrza mają stylowy wystrój, każdy pokój otrzymał inny charakter. Właściciele obiektu stawiają  na wypoczynek w ciszy, w  rodzinnej atmosferze i wiejskiej scenerii. Karta menu jest często zmieniana, by trafić w podniebienia gości. Konsumenci mogą zawsze skosztować potraw sezonowych. Celowym zamiarem właścicieli było pozbawienie  pokoi hotelowych telewizorów, aby goście podczas pobytu zapomnieli o problemach współczesnego świata i spędzili czas choćby na miłych rozmowach.

Kolejnym celem wycieczki był Hotel „Pod Szyszkami”, w którym goście spotykają się  z elegancją, komfortem i miłym przyjęciem. Obiekt dysponuje 17 pokojami z łazienkami, TV-sat w wersji standard oraz bezprzewodowym, bezpłatnym dostępem do Internetu.

Wizyta w pałacu oraz hotelu dostarczyła młodzieży wielu wrażeń i zachęciła do następnych odwiedzin, ale przede wszystkim spełniła cel edukacyjny.