Świąteczne kulinaria

Za nami Mikołajki. Coraz częściej myślimy o przygotowaniach do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ten cudowny, magiczny czas tworzą przeżycia duchowe oraz pielęgnowanie naszych tradycji. Śpiewamy kolędy, spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, dekorujemy domy i szykujemy świąteczne potrawy. Warto zadbać o przygotowanie się do tego czasu zarówno w głębi duszy, jak i na zewnątrz. Proponujemy dziś przepis na danie, które może uświetnić świąteczny stół – sałatka ze śledzi.

Składniki

5 dużych płatów śledziowych

2 jabłka

2 duże czerwone cebule

2 łyżki żurawiny

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki śmietany

1 łyżka musztardy

2 łyżki oliwy

3-4 gałązki natki pietruszki

sok z cytryny

sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Śledzie opłukać i odsączyć na sitku, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Jabłka należy zetrzeć na tarce na grubym oczku i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i skropić 1 łyżką oliwy.

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia, po czym trzeba ją odsączyć. Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotować sos. Dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki można wymieszać od razu albo układać warstwami śledzie – jabłka – cebula. Wierzch sałatki polać przygotowanym sosem i posypać żurawiną.

Życzymy smacznego