
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że w dniu 17.02.2025 r. odszedł od nas zasłużony nauczyciel, wychowawca wielu pokoleń młodzieży mgr inż. Jerzy Robakowski.
Jerzy Robakowski urodził się 4 grudnia 1942 roku w Kobylinie. Szkołę Podstawową ukończył w 1956 roku w rodzinnej miejscowości. Następnie podjął naukę w Technikum Przemysłu Mięsnego w Krotoszynie, które ukończył w 1961 roku. Po zdaniu matury studiował w Wyższej Szkole Rolniczej w Poznaniu na Wydziale Technologii Rolno-Spożywczej o specjalności technologii mięsa. Studia ukończył w 1966 roku. Zaraz po ukończeniu studiów krótko pracował w Miejskim Przedsiębiorstwie Artykułów Spożywczych w Ostrowie Wielkopolskim. W marcu 1967 roku rozpoczął pracę w Krotoszyńskim Przedsiębiorstwie Przemysłu Terenowego, a od 1 września 1967 roku aż do przejścia na emeryturę pracował w Technikum Przemysłu Mięsnego ucząc technologii i aparatury urządzeń technicznych. W czasie pracy w szkole od 1968 roku był przewodniczącym komisji przedmiotów zawodowych. Do 1979 roku pełnił funkcję opiekuna Szkolnego Koła NOT i Koła Technologicznego. Przez cały okres swojej pracy udzielał się jako Komendant sezonowych Hufców OHP. Cały czas podnosił swoje kwalifikacje i wiedzę kończąc różne formy doskonalenia zawodowego np. ukończył kurs metodyczny aparatury i urządzeń technicznych.
Przez wiele lat z sukcesem przygotowywał młodzież naszej szkoły do udziału w ogólnopolskich konkursach wiedzy z zakresu technologii mięsa oraz do olimpiad wiedzy o produkcji żywności. Młodzież naszej szkoły w latach 1987 do 1999 – pięciokrotnie wygrywała konkursy i olimpiady.
Jego fachowe artykuły ukazywały się w branżowych czasopismach takich jak: Gospodarka Mięsna i Przemysł Spożywczy. Był nauczycielem nowatorem ciągle doskonalącym swoje umiejętności, stosującym nowoczesne metody nauczania, zdobywającym wyróżnienia i nagrody Wojewódzkiej Rady Postępu Pedagogicznego.
Wychował wielu absolwentów Technikum Przemysłu Mięsnego i Aparatowych Przetwórstwa Mięsnego, którzy mają dzisiaj swoje własne zakłady mięsne, którzy pracowali lub nadal pracują jako wybitni fachowcy w zakładach mięsnych w całej Polsce i w różnych miejscach za granicą.
Dyrektor ZSP2 w Krotoszynie
Roman Olejnik
Msza Święta pogrzebowa w sobotę w kościele farnym o godzinie 9.30. O godzinie 10.30 odprowadzenie ciała zmarłego z kaplicy na krotoszyńskim cmentarzu.