Technik technologii żywności (nr zawodu: 314403)
Technikum kształcące w zawodzie technik technologii żywności to szkoła, którą wybierają uczniowie o zainteresowaniach związanych z biologią, żywnością oraz przetwórstwem spożywczym. Przygotowuje ona do wejścia na rynek pracy, jak również umożliwia dalszą naukę na studiach. Uczeń jest przygotowany do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego. Równolegle z kształceniem ogólnokształcącym, w ramach nauki uczniowie będą zdobywać szeroką wiedzę z zakresu techniki w przetwórstwie mięsnym, technologii produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych, działalności gospodarczej w przetwórstwie spożywczym, technologii przetwórstwa spożywczego, podstaw analizy żywności.
Najważniejsze informacje:
- klasa 1b - cykl kształcenia 5 lat,
- specjalność: wędliniarz,
- języki obce: język angielski, język niemiecki,
- przedmioty rozszerzone: Język polski,
- przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, wiedza o społeczeństwie.
Technik technologii żywności w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:
- wytwarzanie produktów spożywczych,
- organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- rozbiór i wykrywanie mięsa,
- magazynowanie i przygotowywanie mięsa, przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,
- wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Typowe miejsca pracy dla technika technologii żywności to:
- przedsiębiorstwa produkcyjne przedsiębiorstwa spożywczego,
- instytucje prowadzące badania i ocenę żywności,
- instytucje prowadzące handel artykułami spożywczymi,
- instytucje zajmujące się przechowywaniem i dystrybucją żywności,
- własna działalność gospodarcza.
Ucząc się a tym kierunku będziesz mógł:
- brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,
- rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,
- zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,
- poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm i instytucji związanych z handlem,
- brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
- kontynuować dalsze kształcenie na wybranym kierunku studiów.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać tytuł technika należy zdać w trakcie nauki 2 egzaminy z zakresu następujących kwalifikacji:
- SPC.04. - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- SPC.07. - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.