Technik żywienia i usług gastronomicznych (nr zawodu: 343404)
Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła, którą wybierają uczniowie o zainteresowaniach związanych z gastronomią i prowadzeniem własnej działalności gastronomicznej. Przygotowuje ona do wejścia na rynek pracy, jak również umożliwia dalszą naukę na studiach. Uczeń jest przygotowany do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego. Równolegle z kształceniem ogólnokształcącym, w ramach nauki uczniowie będą zdobywać szeroką wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, wyposażenia zakładów gastronomicznych, organizacji usług oraz podstaw żywienia.
Najważniejsze informacje:
- klasa 1b - cykl kształcenia 5 lat,
- języki obce: język angielski, język niemiecki,
- przedmioty rozszerzone: język polski,
- przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, wiedza o społeczeństwie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
- obsługa sprzętu gastronomicznego.
Typowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych to:
- restauracje,
- kawiarnie,
- bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wczasowych,
- restauracje na statkach i promach,
- stołówki szkolne, szpitalne, sanatoryjne lub pracownicze,
- firmy cateringowe i organizujące imprezy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych.
Ucząc się a tym kierunku będziesz mógł:
- uczestniczyć w ciekawych konferencjach i zajęciach dodatkowych,
- brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,
- rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,
- zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,
- poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm związanych z gastronomią,
- brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
- kontynuować dalsze kształcenie na wybranym kierunku studiów.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać tytuł technika należy zdać w trakcie nauki 2 egzaminy z zakresu następujących kwalifikacji:
- HGT.02. - Przygotowanie i wydawanie dań,
- HGT.12. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.