Przetwórca mięsa (nr zawodu: 751108) - szkoła branżowa
Szkoła branżowa w zawodzie przetwórca mięsa przygotowuje uczniów do przeprowadzania rozbiórki i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych. Wędliniarz także magazynuje i przygotowuje do dystrybucji mięso. Produkuje, przygotowuje do dystrybucji i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe.
Najważniejsze informacje:
- klasa 1a (wędliniarz - cykl kształcenia 3 lata),
- języki obce: język angielski,
- przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, wiedza o społeczeństwie.
Wędliniarz w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:
- rozbiór i wykrawanie mięsa,
- magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji,
- wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Typowe miejsca pracy dla wędliniarza to:
- ubojnie i zakłady mięsne,
- zakłady gastronomiczne,
- sklepy mięsne,
- własna działalność gospodarcza w zakresie przetwórstwa mięsa.
Ucząc się tego zawodu będziesz mógł:
- brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,
- rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,
- zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,
- poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm i instytucji,
- brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
- kontynuować dalsze kształcenie na kwalifikacyjnym kursie dla zawodu technik technologii żywności.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać kwalifikacje do wykonywania zawodu należy zdać egzamin z zakresu kwalifikacji:
- SPC.04. - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.